Motivatie

Culturele en maatschappelijke instellingen zijn essentieel voor de leefbaarheid, vitaliteit en kwaliteit van onze steden, dorpen en centra. Ik ben gefascineerd en geïnspireerd door de rol van ontmoetingsplaatsen zoals markten en pleinen, festivals en culturele podia; waar het broeit en bloeit en ruimte is voor verrassende nieuwe concepten. Daarom heb ik ook een zwak voor ‘placemaking’; met lokale initiatieven, plannenmakers, creatieve culturele ondernemers en pioniers aan de slag voor innovaties, herbestemmingen en (nieuw-)bouw. Dat geldt zowel voor de harde kant van het vak (gebouwen) als zachte kant (organisaties en ondernemingen).

Ik ben opgegroeid in de ‘’oudste stad van Nederland’’ (Nijmegen). De Romeinse legioenen kapten er oude eiken en bouwden op het meest strategische punt een van de sterkste castellums van het land. Daarnaast groeide al snel een dynamische markt- en ontmoetingsplaats (Novio Magus).

Mijn loopbaan startte er 2000 jaar later: tussen bouwlocaties, studentencafés, markthallen, kermissen en carnaval en discussies over nieuwbouw en stadsontwikkeling. Bibliotheken, cinema’s, kermis, feestzalen, eettafels, kerken en moskeeën zijn nu dé lokale ontmoetingsplaatsen. Steeds meer gaan steden voor ‘’moderne huiskamers van de stad’’ als dé locaties waar voor iedereen, jong en oud, grijs en groen en vanuit een groeiende culturele diversiteit iets te beleven valt. Je raakt er in de ban van het bruisende leven van oude en nieuwe binnensteden, festivals en evenementen, soms hoogoplopende discussies aan stamtafels en in gemeenteraden, vaak afgerond met ‘’kop in de krant’’ naast een goed glas en een mooi gevuld bord. Deventer is nu mijn stad, rijk gevuld met tradities, innovatief, ondernemend, met mooie evenementen, creatieve hotspots als het Havenkwartier en met veel slimme raadgevende bureaus en creatieve makers. In Deventer zag ik hoe je slim lokaal de lokale economie en de boel ”op stelten” kunt zetten met een goed gedoseerd aantal sterke culturele evenementen per jaar. In het Deventer Havenkwartier zetten (jonge) makers, creatieve start-ups en kunstenaars een inspirerende broedplaats om in ”the place to be” voor deze dynamische Hanzestad. Met diezelfde aanpak inspirerende combinaties zoeken tussen culturele spelers, makers, ondernemers, organisaties en instellingen zit me al van jongs af aan in het bloed. Het belang van een mooi, feestelijk maar vooral goed werkend eindresultaat staat voorop; ook als dat soms vraagt om engelengeduld naast een pittig debat.